It's not just a race, it's an adventure

Historie

De wieg in Zweden

Het idee van zwemlopen kreeg in 2002 een heel andere dimensie toen de broers Jesper en Matts Andersson een weddenschap aangingen met Anders Malm, eigenaar van het (enige) hotel Vardshus op het eiland Utö. De twee teams vertrokken uit het hotel in Utö om om ter snelst al zwemmend en lopend over de eilanden naar het hotel op Sandhamn. Het laatste team zou betalen voor hotel, eten en drinken en zou tevens eten en drinken wat het eerste team voor hen had besteld. Ze hadden er meer dan 24 uur voor nodig maar het weerhield ze niet om het jaar daarop terug te proberen. Ötillö was geboren (o till o, letterlijk “van eiland naar eiland”).

Toen Mats Andersson en Michael Lemmel iets later betrokken werden in deze Swimrun stonden er al snel meerdere teams aan de start (maar daarom nog niet aan de finish). De racerichting werd omgekeerd met start aan het Sandhamn hotel en finish aan het Utö’s Vardshus hotel. Nu staan er maximaal 120 ploegen in 3 categorieën aan de start (heren, dames en gemengd) voor wat is uitgegroeid tot het wereldkampioenschap Swimrun met atleten uit 26 landen.

In Zweden is het op korte tijd erg populair geworden en worden er her en der gelijkaardige wedstrijden georganiseerd. De ontwikkelingen gaan snel zowel qua materiaal als het trainingsniveau. Ötillö is daarbij steeds de referentie en voor deelname aan Ötillö worden nu kwalificatie wedstrijden georganiseerd. In 2014 vond de eerste kwalificatie wedstrijd buiten Zweden plaats: in Engadin (Zwitserland).

Magnifiek landschap tijdens de Ötillö race 2014

Geboorte Amphiman

Na een deelname van Jan Syryn en Dirk Beersmans (het Belgische ZEROD-Scott Endurance team) aan zowel Utö Swimrun en Ötillö, kregen ze het virus te pakken. De ervaring was zo intens door de uiteenlopende landschappen en gebrek aan verveling door de snelle opeenvolging van zwem- en loopstukken. Zo is het idee gegroeid deze geweldige ervaring te exporteren naar Belgie en kon de organisatie van een Swimrun in Belgie niet uitblijven. Amphiman was geboren.

Jan en Dirk tijdens de Ötillö race 2014


Lacs de l'Eau d'Heure

Daarbij zijn we op zoek gegaan in België naar een plaats die de mogelijkheden biedt qua zwemmen en lopen, met veel bos en hoogtemeters. Er is maar 1 plaats in Belgie die in aanmerking komt en dat zijn de Meren van de Eau d'Heure. Dit merencomplex is 4 keer zo groot als het 2de grootste meer in Belgie en bestaat uit 3 waterniveaus (2 dammen) die gegarandeerd de nodige hoogteverschillen leveren. De aanwezigheid van de wateruitlopers en trails in de bossen bieden mogelijkheden voor de uitbouw van een mooi parcours.

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development